måndag 18 november 2024

Att kunna inför torsdag (8c) och fredag (8d).

 Då Vklass inte lät mig skriva hela stycket text jag ville ha med, kommer här hela texten... :)

Kort förhör på matspjälkningen sid 156-171.

Du skall kunna:

Namnen på de organ som ingår i matspjälkningssystemet:
-mun med tänder
-spottkörtlar som producerar saliv (med enzymet amylas)
-matstrupe
-magsäck
-tolvfingertarm
-gallblåsa
-bukspottkörtel
-tunntarm
-blindtarm och blindtarmens bihang
-tjocktarm
-ändtarm 
-anus

* Du består av ca 70% vatten

* Våra tre näringsämnen är kolhydrater, proteiner och fett. De ger oss energi. Vatten, vitaminer och mineraler är också livsnödvändigt för oss, men inte som energikällor på samma sätt.

Kolhydrater finns som snabba (tas upp lätt och snabbt av kroppen) och långsamma (tar längre tid att bryta ner). Snabba höjer blodsockret snabbt för att sedan sänka det, ofta ännu lägre, medan långsamma håller blodsockret på en jämnare nivå. Kolhydrater lagras i levern eller i musklerna. 

Fett är energiförråd, isolering så vi inte fryser ihjäl, samt skyddar våra nervceller. De är viktiga för tillverkning av hormoner.

Proteiner är viktiga för kroppens alla funktioner. Byggmaterial i celler och tillverkning av enzymer bland annat. Det finns 20 olika aminosyror som kombineras till 10000-tals olika proteiner. 11 av dessa tillverkar kroppen själv, men 9 aminosyror måste vi få till oss via kosten.

Vitaminer: är ämnen vi behöver för att fungera. Underskott ger bristsjukdomar (t.ex skörbjugg om du inte får C-vitamin), men även överskott kan vara skadligt (gäller de som är fettlösliga, A,D,E,K, som du inte kan kissa ut överflödet) och orsaka problem.

*Mineraler: Grundämnen egentligen, som natrium, kalcium, fosfor, järn och jod som har uppgifter i vår kropp. Spårämnen kallas mineraler som behövs i väldigt liten dos, selen till ex. Kalcium och fosfor är byggstenar i skelettet, medan järn binder och transporterar syre i vårt blod.

*Tallriksmodellen i stora drag. Att vi bör äta en allsidig och varierad kost, inte samma sak hela tiden. Att vi ska äta vid regelbundna tider, inte för ofta då tänderna utsätts för syraangrepp vid varje måltid, och behöver vila mellan måltiderna. 

* Något om ätstörningar, men vi kommer in på det på nästa område också, så lägg inte så stor vikt vid det nu. Men skillnad mellan anorexi, bulimi och ortorexi (självsvält, hetsätning, överdriven och tvångsmässig träning)

Vad som händer i varje organ med en smörgås med smör och ost (eller skinka), i respektive organ i din kropp. Att varje näringsämne spjälkas från långa kedjor i två steg till "singelbitar" som kroppen kan ta upp i tunntarmen (glukos, aminosyror och fettsyror+glycerin). 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar