tisdag 8 december 2020

Andningen - sidorna från boken















Så att du, om du inte fått häftet än, kan läsa och hitta svaren till frågorna som du ska svara på i Classroom.

Vassego!
/Frida

onsdag 25 november 2020

Svar till Förstår Du?



Ja, det är lite rörigt, men ni ser vad det står. :)
Repetera nu till provet!

tisdag 24 november 2020

Checklista inför provet - och provdatum för respektive klass

8A - Prov måndag 30/11

8B - Prov onsdag 2/12

8D - prov måndag 30/11

 På bloggen www.biologifrida8.blogspot.com finns alla lektioners tavlor vi haft.

Använd dina anteckningar.
Läs i häftet "SEX". Begrepp/områden att kunna är:

Könsdelar - Du ska kunna samtliga delar som du finner i häftet.
killen: Penis, ollon, förhud, svällkroppar, urinrör/rörsmynning, pung, testiklar, bitestikel, sädesledare, prostata, sädesblåsa, urinblåsa och ändtarm. Läs om vad de olika delarna har för uppgift och funktion.
tjejen: klitoris, klitorishuva, urinrörsmynning, slidmynning, inre blygdläppar, yttre blygdläppar, ändtarmsöppning, livmoder, äggledare, äggstock, urinblåsa och ändtarm.

Olika sexualiteter och begrepp 
homo = lika, kille-kille, tjej-tjej,
bi = två, kille-kille och tjej, tjej-tjej och kille,
hetero = olika, tjej-kille, 
ickebinär = en person identifierar sig mellan eller bortom tjej-kille-uppdelningen av kön
trans = överskrida eller gå över 
och är inte en sexuell läggning utan att man inte känner sig som det kön man blev tilldelad vid födseln, 
cis = på samma sida, innebär att du är bekväm med ditt juridiska kön, som du fått vid födseln
pan = man ser bortom tjej/killnormen och blir kär i människan utan att bry sig om det är en kille, tjej eller ickebinär person,
queer = kan betyda många saker, men generellt handlar det om att man inte vill kategorisera sig och tillhöra någon beskrivning utav någon sexualitet eller sexuell läggning, man vill stå utanför det

Olika typer av sex (t.ex onani, vaginalsex, oralsex osv)

Historik (lagar, Elise Ottesen Jensen - RFSU) - finns en ruta på sidan 277 där viktiga årtal presenteras. Bland annat så instiftades en lag om FÖRBUD mot upplysning om preventivmedel år 1910. Tänk vad som har hänt på 110 år... Fram till år 1944 var homosexualitet ett brott, och fram till 1979 även klassad som en sjukdom. Se gärna dokumentären om Elise Ottesen-Jensens liv och hur hon har påverkat kvinnors och mäns liv: 
https://www.svtplay.se/video/20043214/tala-om-sex-ottars-liv

Samtyckeslagen - trädde i kraft 1/7 2018. Ta reda på vad den innebär och på vilket sätt den har påverkat samhället. Länk till info om våldtäkt och lagens betydelse: 
https://www.rfsu.se/sex-och-relationer/for-dig-som-undrar/vald-och-overgrepp/valdtakt/

Menstruationscykeln + mensskydd - Du ska kunna redogöra för vad mens är, vad som händer under de 28 dagar som en menscykel pågår. Du ska veta vad ägglossning är och när ett barn kan bli till samt när det är mindre risk/möjlighet att bli gravid. Du ska också kunna redogöra för något mensskydd och argumentera för dess för- och nackdelar.
Preventivmedel - kondom, p-piller (andra p-medel fungerar på ung. samma sätt) och spiral är de tre som du behöver känna till och kunna beskriva funktionen hos. Allra viktigast är förstås kondomen, som är det ENDA preventivmedlet som skyddar inte bara mot oönskade graviditeter utan även mot könssjukdomar.

Befruktning - och fostrets utveckling. Du måste veta var i kroppen som en spermie kan möta ett ägg och befrukta det (i någon av äggledarna) samt när i menscykeln det händer, att ägget befinner sig i äggledaren. Du ska också veta att det befruktade ägget rullar in i livmodern och fäster i dess vägg, att det är där som moderkakan bildas och som sedan navelsträngen snabbt utvecklas ifrån. Den blir kontakten mellan mamma och barn och varigenom barnet får i sig näring och syre, samt lämnar avfall som koldioxid.

Graviditet (40-42 veckor, 9 mån) Du ska känna till att man räknar en graviditets längd från senaste mens första dag, vilket gör att fostrets riktiga ålder är ca 2 v mindre än graviditetens längd. Detta eftersom samlaget bör ha skett ca 2 v efter mensens start, när ägglossningen ägde rum (dag 14 i menscykeln ca). Så när man säger att man "är i vecka 12" är fostret egentligen bara 10 v gammalt. Men detta får ni lära er mer om när den tiden, eventuellt, förhoppningsvis, kommer i era liv!

Abort - Innebär att man medvetet avbryter en graviditet. Man tar ut fostret ur livmodern. I Sverige har vi fri abort fram till och med vecka 18. I många länder finns ingen fri abort utan kvinnor tvingas föda barn de varken har ekonomisk eller känslomässig möjlighet att ta hand om. I länder med abortförbud utförs aborter ändå, ofta med stor risk för tjejen liv. Här vill jag att ni förbereder er med argument både för och emot abort. Samt det faktum att det är tjejen som ensamt får bestämma om hon vill genomgå en abort eller föda barnet.

Könssjukdomar (HIV/AIDS s 290-291, klamydia, herpes, gonorré, kondylom och syfilis på sid 292) Detta är sjukdomar som sprids när man har sexuell kontakt med en annan människa. Kallas för STD = sexual transmitted diseases, och sjukhusmottagningar heter ofta just STD-mottagning, inte "könssjukdomsmottagning"... Lär dig vad som orsakar sjukdomarna, hur/om de kan botas och vilka symptom de har som gör att man kan veta om man blivit smittad.

PLUGGA nu genom att kika igenom länkraden och titta på filmer och länkar som vi sett, eller som du kanske missat (Samtyckeslagen, 6 tips om sex, orgasm - så funkar det, Livets mirakel, dear condom) läsa i häftet, gör egna frågor med egna svar, förhör varandra, be att någon i din familj förhör dig, stryk över med överstrykningspenna, rita bilder och förklara för varandra. Det bästa sättet att lära sig är just det, att förklara hur saker och ting fungerar. 

Förutom all fakta gäller det att kunna resonera på ett genomtänkt och moget sätt, kring alla människors rättigheter, och allas lika värde.

Lycka till!
/Frida

onsdag 18 november 2020

8A och 8B



Vi kollade Vill Du-filmer och nästa gång gör vi frågorna, Minns Du och Förstår Du? på framsidan av ert häfte.
Vi hade också ett test på könsdelarna, det sista innan provet, då måste ni kunna alla delarna.


onsdag 11 november 2020

Checklista inför kommande prov - datum är i nuläget ej bestämt

På bloggen www.biologifrida8.blogspot.com finns alla lektioners tavlor vi haft.

Använd dina anteckningar.
Läs i häftet "SEX". Begrepp/områden att kunna är:

Könsdelar
Olika sexualiteter (homo,bi, hetero, trans, queer, pan, metrosexuell)
Olika typer av sex (t.ex vaginalsex, oralsex osv)
Historik (lagar, Elise Ottesen Jensen - RFSU)
Samtyckeslagen
Menstruationscykeln + mensskydd
Preventivmedel (kondom, p-piller, spiral mfl)
Befruktning - och fostrets utveckling
Graviditet (40-42 veckor, 9 mån)
Abort (fri abort t.o.m vecka 18)
Könssjukdomar (HIV/AIDS, klamydia, herpes, gonorré, kondylom och syfilis)

Förutom all fakta gäller det att kunna resonera på ett genomtänkt och moget sätt, kring alla människors rättigheter, och allas lika värde.

Lycka till!
/Frida

söndag 25 oktober 2020

Tabell av preventivmedel



Vi arbetade ännu mer med kondom och pratade glid.
Vi kollade också filmen ”Dear condom” och Orgasmfilm från RFSU. Båda ligger i bloggens länkrad. 
Efter lovet går vi in på befruktning, graviditet och abort. Vill du vara förberedd så läser du i häftet om dettta i förväg. 
Med vänlig hälsning, Frida