tisdag 26 februari 2019

Hela skelettet!



Latinska namn att kunna:

Atlas och Axis (halskota 1 och 2)
Clavicula (nyckelben)
Sternum (bröstben)
Pelvis (bäckenet)
Femur (lårben)
Patella (knäskål)

Läxa 8d till tisdag vecka 10, och för 8b fredag vecka 10, är att läsa på sidorna 174-179 igen. Kort skriftligt förhör kommer på huden och skelettet.

Öva med hjälp av länken här: Skelettest

Lycka till!

måndag 25 februari 2019

Skelettet - vi ritar!



I morgon (eller på fredag för 8b) gör vi klart hela skelettet, och går vidare med muskler. Snart ska vi laborera också!

måndag 18 februari 2019

Huden

Vi börjar så smått med huden i både 8b och 8d, nu efter lovet. 
Ni har fått ut, eller kommer att få, häften om hud, skelett och muskler, samt leder.

Ni repeterar inför varje lektion vad vi gjort passet innan. 
Kom ihåg att förhören gick kanonbra! Sträck på er! :)







tisdag 5 februari 2019

Svar på frågorna till Minns Du? och Förstår Du?


Förstår du-frågorna:

1. Trappan finns i tidigare inlägg här i bloggen, och på förstasidan i ert häfte.

2. För att vi ärvt/har kvar samma hjärna som vi hade från den tiden då vi var jägare och samlare, och inte hade ständig tillgång till mat, utan var tvungna att kunna lagra energi i form av fett så att man överlevde till nästa gång man lyckades hitta mat eller döda ett djur. Idag äter vi flera gånger om dagen och behöver väldigt sällan vänta länge. Det, tillsammans med det faktum att hjärnan belönar oss med sköna känslor när vi äter, gör övervikt till ett större världsproblem än svält 2019.

3. Ämnesomsättning är alla kemiska reaktioner som sker i en cell. Vatten, näring och syre omvandlas och förbränns till koldioxid och annat avfall. Faktiskt vatten också.

4. Skillnaden mellan en funktionsnedsättning och ett funktionshinder är den att en funktionsnedsättning är en nedsättning av en funktion som kroppen annars har. Till exempel nedsatt syn, nedsatt hörsel eller social fobi.
Det blir ett hinder först när personen stöter på en omgivning som inte är optimal med hänsyn till nedsättningen. Till exempel blir det ett hinder att sätta en elev med synnedsättning längst bak i ett klassrum, eller att tvinga in personer med social fobi, eller cellskräck i en stor trång folksamling.
Ett funktionshinder är alltså inget som en person har. Det ligger i omgivningen. En person kan ha en nedsättning av olika funktioner, en funktionsnedsättning.

5. Begreppet hjärtdöd betyder att hjärtat slutat slå, att det inte strömmar något blod i kroppen. 

Hjärndöd infördes eftersom en människa kan vara vid liv med hjälp av maskiner som respirator, även om hjärnans aktivitet upphört. Det är det vi idag kallar för död, när hjärnan slutat fungera, då är vi hjärndöda. Om personen som blivit hjärndöd valt att donera sina organ, eller hela sin kropp, har man 24 h på sig att operera ut organen. Det är under denna tid man har laglig rätt att hålla en hjärndöd människa vid liv med hjälp av apparater.

6. Orsaken till att kvinnor har längre medellivslängd än män, ja, vilken är det? Att män dör före kvinnor av alla dödsorsaker som radas upp i boken, det är ett faktum, men varför? Är det på grund av jobben? Arbetsbelastningen fysiskt? Eller psykiskt? Eller är det frånvaron (historiskt sett) från hemmet och barnen som ger ett "sämre"liv? Innebär livet som man att man måste leva på ett speciellt sätt, där det finns sk måsten som inte är gynnsamma? Stress, mycket ansvar, trafikvanor, risktagande, grupptryck? Frågan är en, svaren är nog många.