onsdag 2 mars 2016

Kondomer!


Vi provade lite olika varianter och noterade skillnader mellan de olika. 
Ni fick också "att göra"-listan i pappersformat. Plugga nu! På måndag är det studiedag, på tisdag repeterar vi och på onsdag är det prov!

tisdag 1 mars 2016

Att kunna inför provet den 9/3

Att kunna inför provet i biologi
*** biologifrida8.blogspot.com alla inlägg sedan 23 november 2015 ***

Att vara människa
  • Maslows behovstrappa (länk finns på bloggen)
  • veta att vi har samma hjärna nu som på stenåldern, men att vi nu har helt andra behov
  • cell - vävnad - organ - organsystem
  • skillnad mellan funktionsnedsättning och funktionshinder

Hud, skelett och muskler
  • hudens tre skikt och något om varje skikt, vad som finns där
  • människan har över 200 ben
  • vilken uppgift olika ben har (vissa skyddar ömtåliga organ, andra bildar blodkroppar i sin benmärg)
  • de olika kotorna i ryggraden (7 hals-, 12 bröst-, 5 ländkotor och sedan 5-6 korsben och svanskotor)
  • Atlas, Axis (första och andra halskotan), Clavicula (nyckelbenet), Sternum (bröstbenet) och Pelvis (bäckenbenet)
  • tre typer av muskulatur och hur/om vi kan påverka dem
  • att en muskel kan jobba dynamiskt eller statiskt och vad det innebär
  • hur två muskler ofta samarbetar, t.ex biceps och triceps på överarmens fram- och baksida
  • minst två olika typer av leder i skelettet och var vi kan hitta dem
  • hur en led ser ut, med ledkapsel och ledvätska, ledbrosk

Maten
  • att det finns tre typer av näringsämnen: kolhydrater, proteiner och fett samt i vilka födoämnen du kan hitta dessa
  • enzymer sönderdelar maten på kemisk väg. Olika enzymer för olika ämnen och på olika platser i matspjälkningskanalen.
  • kunna redogöra för en ostsmörgås väg genom hela matspjälkningskanalen från mun till toalett på en godtagbar nivå
  • vad kroppen använder de olika näringsämnena till
  • tallriksmodellen - hur ska man äta för att må bra? Hur ska man INTE äta?

Sex och samlevnad

  • enligt den röda lappen

Tisdag vecka 9

Idag delade jag ut ett häfte till er som innehåller: könsorganens delar och funktion, menstruationscykeln, befruktningen, fostrets utveckling i livmodern under graviditeten samt kort om förlossning. 

Därefter kommer preventivmedel (vi jobbar med kondomen och pratar om p-piller mm i morgon), abort och slutligen text om sjukdomar man kan få av att ha sex, samt om hur viktigt det är att man är noga med sin hygien, att man håller sitt kön rent.

Vi diskuterade hur det blir tvillingar idag, både enäggstvillingar och tvåäggstvillingar, samt kom in lite på det här med genmanipulation när vi berörde ämnet om DNA-strängar som kunde bytas ut, i bland annat vete... Men det viktigaste att komma ihåg var att i alla människans celler finns det 46 kromosomer. 23 par, med två av varje. En i paret kommer från mamman och en kommer från pappan. 

När äggets cellkärna smälter ihop med den vinnande spermiens cellkärna och de 23 ensamma (för i just könscellerna finns det bara EN av varje sort, eftersom den ska hitta sin partner i den andres cell) kromosomerna förenas med de andra 23 som finns i spermien/ägget så bildar de där och då den nya individens 46 kromosomer i 23 par!

Om det blir tvillingar är det ALDRIG tal om att två spermier befruktar samma ägg. Då skulle summan av alla kromosomer bli 3x23= 69, och det blir inget livsdugligt embryo, utan ett sådant embryo skulle inom kort komma ut som ett tidigt missfall.
   Så, vid tvillingar får det befruktade ägget för sig att dela sig i två lika halvor, av någon anledning. Dessa två nya kopior blir oftast väldigt lika, eftersom de har exakt samma genuppsättning i sina kromosomer, men ju tidigare i graviditeten denna delning sker, desto mindre lika varandra blir barnen. Delas de senare har de fått väldigt mycket utveckling i samma "form" och det gör att vissa barn är näst intill omöjliga att skilja åt när det gäller utseendet... :)
   Det kan också bli tvåäggstvillingar om äggstockarna släpper varsitt ägg samma månad. Då kan två olika spermier befrukta de två äggen oberoende av varandra. 

Enäggstvillingar är ALLTID av samma kön, eftersom det bara är en spermie som befruktat ursprungsägget. Tvåäggstvillingar däremot kan vara både av samma kön och av olika, det beror helt på vilken spermietyp som hann fram först och fick befrukta äggen. 

Slutligen tittade vi på filmen "Miracle of life", som jag lagt upp som en länk i länkraden överst i bloggen. Titta gärna på den igen, och visa den gärna för någon där hemma. Den är så vacker, och det är så stort att det av bara två små yttepytteceller, en spermie och ett ägg, kan bli en helt ny människa! 

Jag har också lagt upp två nya länkar, en till rfsu.se:s hemsida. Där finns mängder av bra information. UMO.SE ligger där redan, också suverän sida med svar på alla tänkbara frågor. Jag lade också upp en länk till filmerna i serien "Vill Du?" som handlar om hur infomation om kommunikation mellan människor och respekt för varandra kan förebygga sexuellt våld. Och dåligt sex. Vi ska försöka hinna se alla dessa filmer innan tiden är slut också.

Så! Det var det hele, som dansken sa. Vi ses!
Läs igenom och titta på alla bilder i häftet du fått. På onsdag i nästa vecka avslutar vi hela detta område (bi) med ett prov, enligt era önskemål.

Ha det bra, kram Frida